Safir – plavi dragulj

Safir – plavi dragulj

Opšte karakteristike Safira

Safir je plavi dragi kamen, naziv potiče od latinske reči sapphiry što znači plav. Safir se smatra jednim od četiri najvrednija draga kamena zajedno sa rubinom, smaragdom i brilijantom. O Safiru se zna još od 7.veka pre nove ere, a bio je i simbol svetog Pavla. Najveća nalazišta ovog plavog kamena danas jesu Šri Lanka, Tajland, Indija, SAD, Australija i mnoga druga mesta širom planete.

 

Šta simbolizuje safir?

Duhovno značenje safira je nebesko tj. safir se smatra simbolom neba. Povezan je sa planetom Saturn, ali i Venerom, smatra se da ljudima donosi čast, snagu ali i večni život. Zbog toga se safir smatra kamenom istinske vere, duhovne čistote i kamenom koji ima i te kako veliku zaštitnu ulogu.

Njegova plava boja ukazuje na nebo, svemir, na beskonačnost, ukazuje na našu vezu sa Bogom. Ipak, postoji verovanje koje kaže da će safir ispoljiti sva pozitivna dejstva, tek ukoliko je njegov vlasnik čestit I dobar čovek.

Ovaj kamen jeste i kamen mudrosti. On umiruje, opušta um i mentalnu napetost, isceljuje depresiju, donosi napredak i poboljšava koncentraciju.

Kroz istoriju, safiri su simbolizovali istinu, iskrenost i lojalnost. Prema verovanju, safiri su predstavljali amajlije koje donose mir, radost i mudrost svom nosiocu kao i da štite od zla. Safir se poklanja ljudima rođenim u septembru.

 

 Safir kao lek

Safir je kamen koji ima mnoga lekovita svojstva. Delotvoran je za mnoga srčana oboljenja, ali i za glavobolju. Plave vibracije pomažu kod nesanice i mesečarenja. Veruje se da safir žene čini još privlačnijim, a muškarce odlučnijim. Safir se najčešće nosi na ruci, kao prsten ili narukvica, i to uglavnom na levoj ruci.

U salonu nakita Magioni možete pronaći najluksuzniji safirni nakit, prstenje, minđuše i ogrlice vrhunskog kvaliteta i vanvremenskog dizajna.