Nega nakita

Nega nakita

Budite oprezni prilikom izlaganja nakita svetlosti i toploti

jer preterane vrućine ili iznenadne promene temperature mogu deformisati zlatan nakit i posvetleti mu boju. Drago kamenje se zagreva na visokim temperaturama, što može da izazove da se inkluzije i druge nečistoće transformišu i promene boju kamena u tamnije ili previše svetle tonove, pa čak i da kamen postane neprirodno šaren. Prirodni biseri podnose prijatne temperature, ali pri velikim promenama mogu da napuknu, izgube sjaj, pa čak i da promene boju.

Ne približavajte nakit hemikalijama

jer ga prilikom čišćenja, sređivanja bašte i mnogih drugih kućnih aktivnosti možete fizički oštetiti. Zlato, kao plemeniti metal, u svom najčistijem obliku nije pogodan za nakit, jer ne bi mogao da izdrži iskušenja svakodnevnog habanja i nošenja. Zato se legira sa drugim metalima da bi se ojačalo i na taj način bilo pogodno za izradu nakita. Mnoge legure korodiraju samo kada su izložene vlažnosti vazduha, ali taj proces može da bude znatno ubrzan ako su prisutne i određene hemijske materije, koje mogu stvoriti i određene pukotine na nakitu. Površina bisera, dragog ili poludragog kamenja pri dodiru sa štetnim supstancama može da napukne i da se stvore vidna oštećenja.

Svakodnevna upotreba laka za kosu, losiona, parfema i drugih kozmetičkih preparata

može se negativno odraziti na Vaš omiljeni komad nakita sa biserima, dragim ili poludragim kamenjem. Zlato neće potamneti, ali će se isprljati i vremenom gubiti sjaj kojim je presvučen. Bilo bi idealno da nakit stavljate neposredno pred sam izlazak.

Uklonite nakit prilikom kupanja u bazenima, slanim vodama ili pri korišćenju spa

zato što mu preterana koncentracija hlora svakako neće prijati. Nepovoljno će uticati ne samo na zlatan nakit, već i na drago i poludrago kamenje, koje ga ukrašava. Svi ovi faktori imaju abrazivno dejstvo na nakit. Taloženje sitnih belih čestica zlatnom nakitu može promeniti boju. Ukoliko su neke komponente sastavljene lepkom, što je najizraženije kod bisernog nakita, može se desiti da on oslabi i da biser otpadne. Slana voda će nepovoljno delovati na kopče, spojnice i eventualno lemljene delove zlatnog nakita. To možda nećete primetiti odmah, ali će vremenom dejstvo slane vode biti presudno da Vaš nakit popusti i da se kida baš u ovim delovima. Ako se ipak odlučite da nosite svoju omiljenu ogrlicu ili neki drugi komad nakita, obavezno posle izlaganja slanoj vodi dobro operite mešavinom tople vode i sapuna i osušite odlaganjem na suv peškir, a bez direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti. Ukoliko zlatni prsten stavite u nerazređeni izbeljivač, prsten će se raspasti za svega nekoliko minuta, pošto je hlor sastavni deo sredstava za čišćenje i izbeljivanje i dodatno će doprineti uništenju nakita. Izlaganje hloru je posebno opasan za nakit koji je već popravljan ili oštećen. Što je zlato kvalitetnije, što je slučaj npr. sa 24-karatnim zlatom, otpornije je na negativno dejstvo hlora. Međutim, većina našeg nakita je od 14-karatnog zlata u kome samo zlato čini 60%, a preostalih 40% dodatih metala je veoma osetljivo na dejstvo hlora, tako da nakit potamneti, a u najgorem slučaju i da se raspadne.

Vodite računa ukoliko pri rekreaciji nosite nakit

jer mu nepažljivim, jakim udarcem možete nauditi. Čak i najtvrđe kamenje, dijamanti, može zbog udarca da napukne ili ispadne iz svog ležišta. Koža prilikom treninga luči kiseline, znoj, koji zlatu, dragom, poludragom kamenju ili biserima ne prija, zato nakit pre sporta obavezno odložite.

Redovno čišćenje zlatnog nakita

je poželjno, ali i tada budite oprezni. Alkohol može da uništi boju i površinu kamenja i plemenitih metala. Dobro je da nakit čistite blagim tečnim sapunom ili blagom dečijom pastom, uz lagano trljanje mekanom četkicom, a nakon toga ga obavezno isperite toplom vodom. Vlažan nakit odložite na suv peškir. Pri poliranju zlata, koristite tanku pelenu, iako bi najbolji rezultat bio pri upotrebi profesionalne krpice za čišćenje nakita. Salvete ili papirne maramice sadrže vlakna koja mogu ogrebati zlato i skinuti sa nakita rodijum kojim je presvučen i koji mu daje sjaj. Posebna pažnja je potrebna pri čišćenju mekanog kamenja i bisera. Topla penušava voda je najbolje rešenje. Bisere nemojte nositi vlažne, zato što konac na koji su nanizani može da se istegne. Ukoliko ih često nosite, barem jednom godišnje ih prenižite, a uz kap maslinovog ulja i lagano čišćenje, vratićete im sjaj. Biseri se najbolje održavaju nošenjem. Što ih više nosite, to im više prija. Biserima odgovara prirodna vlaga i prirodna masnoća kože. Izbegavajte čišćenje već oštećenog nakita, time biste mogli dodatno da podstaknete njegovo oštećenje. Ukoliko primetite da je Vaš nakit napukao ili ima bilo koji vid oštećenja, obavezno ga odnesite stručnom licu na popravku. Odložite i čuvajte nakit na sigurnom mestu, a ne u fioke ili noćne ormariće u kojima se mogu ogrebati ili oštetiti. Najbolje ih je čuvati u originalnom pakovanju. Biseri vuku vlagu iz vazduha, tako da njihovo čuvanje na suvom ili tamnom mestu može izazvati kontra efekat. Takođe, nije poželjno da ih držite u kutiji sa drugim nakitom. Ukoliko se budete pridržavali navedenih uputstava, Vaš nakit će dugo blistati na Vama, a njegova lepota ostati netaknuta. Ako imate pitanja, ne oklevajte, kontaktirajte nas putem emaila info@magioni.rs ili nas pozovite na broj telefona +381 11 328 6241.
Srdačno Vaš
Magioni