Roze zlato – saznajte sve o popularnoj leguri zlata

nakit od roze slata na beloj svilenoj podlozi

Roze zlato jedna je od najpopularnijih legura ovog plemenitog metala, te je nakit od roze zlata čest izbor dama koje preferiraju tople i nežne nijanse aksesoara, čiji se stil opisuje kao elegantan i luksuzan. Odsjaj roze zlata dugo se pamti, a večni komadi kvalitetnog nakita ove tople nijanse privući će mnoge poglede.  

Ako je vaš izbor roze zlato nakit koji će zauzimati počasno mesto u vašoj kolekciji treba da odlikuje vrhunski kvalitet, kako biste ove vanvremenske komade nosili dugi niz godina i ponosno ih isticali u svim prilikama. 

U narednim redovima ćemo vas detaljno upoznati sa istorijom roze zlata, njegovom upotrebom u savremenom dobu i predložiti vam načine na koje možete podići svoj stil na viši nivo uključivanjem komada nakita od roze zlata. 

Roze zlato – Od slučajnosti do najluksuznijeg nakita 

Poznato je da je zlato jedan od najranije otkrivenih plemenitih metala, te možemo pronaći podatke da su ljudi kopali ovaj plemeniti metal čak u ranom bakarnom dobu. Najstariji zlatni predmeti datiraju oko 4600-4300 godina p.n.e. Legure zlata nastale su nešto kasnije, kada je zlato namerno ili pak nenamerno mešano sa drugim supstancama, pretežno sa metalima. 

Zabeleženo je da se roze zlato prvi put pojavilo u Antičkom Rimu, kada su novčići od zlata neznatno promenili boju, tako da je ona naginjala ka toplijoj crvenoj nijansi. Ova pojava odigrala se usled “nečistoća” koje su se nalazile u zlatu, odnosno usled prisustva drugih metala u procesu pravljenja novčića. 

Arheološkim istraživanjima su takođe pronađeni ostaci roze zlata u Južnoj Americi. Otkriveno je da je ova legura zlata korišćena u periodu od 100. do 1000. godine nove ere, u Kolumbiji. 

Nekoliko vekova kasnije, početkom 16. veka, zabeleženo je da je roze zlato, odnosno nakit od roze zlata bio omiljeni detalj popularne engleske kraljevske porodice – Tjudora. Henri VIII predstavio je takozvano “Crown Gold”, roze zlato od 22 karata, koje je inače vrlo mekano, te je bilo nepraktično za nošenje svima, izuzev aristokratiji, tj. ljudima na dvoru koji nisu obavljali nikakve poslove. 

Nakit od roze zlata, bio je deo raskošnih aksesoara koji su se pojavili u Francuskoj u 18. veku. Ovaj nakit je kreiran od više slojeva i različitih nijansi zlata, a većinski su ove glamurozne komade nakita krasili ručno izrađeni floralni detalji. 

Ne smemo da ne pomenemo daleko čuveno Faberžeovo jaje, kreirano u carskoj Rusiji, upravo za tadašnje vladare, a umetnik koji je kreirao ova veličanstvena jaja zvao se Petar Karl Faberže. 

Jedno od najskupljih jaja osmišljeno je za caricu Aleksandru, ženu cara Nikolaja II. Roze zlato bilo je toliko popularno u Rusiju u ovom periodu, da je širom sveta naziv “Russian gold” ustanovljen kao sinonim za roze zlato. 

prsten od roze zlata sa dragim kamenom

Roze zlato – nakit koji je postao omiljen mnogim damama

Kao što smo pomenuli, u plemićkim krugovima, roze zlato popularno je od davnina, te je predstvljalo sastavni deo života mnogih aristokrata. Njihova svakodnevicu ulepšavao je nakit od roze zlata, ali i predmeti dekorisani ovom izuzetno kvalitetnom legurom zlata. 

Sa druge strane, kada govorimo o drugim slojevima stanovništva i pominjemo roze zlato nakit od pomenute legure imao je svoje uspone, ali i periode zatišja, da bi se danas njegova upotreba gotovo izjednačila sa nošenjem nakita od žutog i belog zlata.

Šta roze zlato čini posebnim i kako je ono steklo ovoliku popularnost?

Za ekspanziju nakita od roze zlata i njegovu popularnost u 21. veku, veliki deo zasluga može ići proizvođačima Iphone-a koji su prvo izbacili Apple Watch ove nijanse, a zatim i model telefona Iphone 6s, 2014. godine, ali i pojedinim dizajnerima koji su implementirali detalje od roze zlata u svoje kreacije. 

Upravo nakon ovih poteza, mnoge pripadnice ženskog pola, odlučile su se da nose luksuzni nakit od roze zlata. Veliki broj dama očaran je toplom nijansom roze zlata koja daje posebnu dozu nežnosti i ženstvenosti svakoj odevnoj kombinaciji. 

Kako nastaje legura roze zlata?

Zlato kao plemeniti metal odlikuje izuzetna mekoća, te se u kreiranju raznovrsnih komada nakita, on kombinuje sa drugim materijalima, ne bi li se postigla optimalna čvrstina i kreirao aksesoar koji će trajati i pleniti sjajem i luksuzom.

Takođe, zlato se može mešati sa drugim metalima i mineralima, ne bi li se dobila željena nijansa. Upravo na taj način kreiran je i i nakit od roze zlata. Ova legura dobija se mešavinom žutog zlata, bakra, nikla i cinka. Optimalno je da više od 50% sastava čini upravo žuto zlato, dok za njim ide bakar i na kraju se dodaju manje količine nikla i cinka. 

U zavisnosti od miksture metala, boja roze zlata varira od crvene nijanse pa sve do nežnijih rozikastih tonova zlata. U prodaji se može pronaći roze zlato od 14 i 18 karata.

luksuzna ogrlica od roze zlata Kako uklopiti roze zlato u raznovrsne odevne kombinacije? 

Kada je u pitanju roze zlato nakit ove tople nijanse se u juvelirnici Magioni isto kao i belo i žuto zlato ističe po vrhunskom kvalitetu i dugotrajnosti, pružiće vam jedinstven osećaj luksuza, a pažljivo dizajnirani komadi nakita će upotpuniti odevne kombinacije za brojne prilike. 

Prvo ćemo se fokusirati na svečane događaje, koji su prava prilika da zablistate punim sjajem, kako u pogledu odevne kombinacije, tako i sa aksesoarima koji će elegantnu kombinaciju istaći na najbolji način. Glamurozna slavlja su prilika da iznesete raskošne komade nakita od roze zlata, sa detaljima od dragog kamenja, bisera ili nebrušenih dijamanata.

Naša juvelirnica je nadaleko poznata po impozantnoj kolekciji sertifikovanih dijamanata i dragog kamenja. Svaka dama istančanog ukusa iz naše bogate riznice može pronaći nakit za sebe, te uneti dozu prefinjenosti i luksuza u svoj večernji, ali i dnevni outfit. 

Na radno mesto treba izneti suptilne i elegantne komade i ne “pretrpavati” se velikim brojem aksesoara, kako ne biste otišli u pravcu neukusa i kiča. Ako je vaš izbor roze zlato minđuše sa prefinjenim dijamantima, predstavljaju idealan izbor za sve poslovne prilike. 

Ukoliko volite jednostavnost, a preferirate nošenje jednog komada nakita, te primera radi, vaše prste svakoga dana krasi prsten roze zlato je sjajan izbor za ovaj aksesoar, a detalje poput dragog kamenja, bisera ili večnog dijamanta odaberite na osnovu vaših preferencija. 

Ako je pred vama izbor – belo, žuto ili roze zlato cena će blago varirati u zavisnosti od samog materijala, ali i veličine određenog nakita, kao i dekorativnih detalja. Ipak, bez obzira na cenu, istaći ćemo da vredi uložiti u kvalitetan komad nakita, te je predlog da ga birate tako da se uklapa u vaš lični stil i istakne sve vaše osobenosti. 

U juvelirnici Magioni možete pronaći raznovrsne komade nakita, od suptilnih privezaka, preko jednostavnih ogrlica i prstenja, pa sve do raskošnih unikatnih komada nakita koje krasi roze, žuto i belo zlato.  Posetite nas u ulici Vuka Karadžića 4, u samom centru Beograda ili poručite online neki od naših impozantnih komada nakita koji će krasiti vaše, ili telo vama drage dame.