Nošenje burme – gde se nosi burma i kako je nastala ova tradicija

mladenci na dan venčanja nose burme na rukama

Nošenje burme jedna je od osnovnih tradicija koja se odnosi na sklapanje braka, i zastupljena je u različitim kulturama i narodima. Ipak, diverzitet se krije u tome na kojoj ruci se nosi burma, kao i na kom prstu se nosi burma, što se može razlikovati od naroda do naroda. 

Simbolika nakita, kao dragocenosti koja obeležava važne trenutke u našem životu, jedna je od najlepših uloga koju ovi plemeniti predmeti mogu imati, pa je tako i sklapanje braka ovenačano burmama – običaj koji potiče još iz drevne egipatske kulture. 

Kako je od starih Egipćana nošenje burme došlo do ostatka sveta i poprimilo oblike koje danas ima otkrivamo u daljem tekstu. Saznajte kako je nastala ova tradicija, koju simboliku krije i na kojoj ruci se nosi u burma. 

Nošenje burme tokom istorije – nastanak tradicije 

Kao što smo naveli u samom uvodu, prve burme nosile su se još u starom Egiptu. Oni su burme kovali od gvožđa, i nosili su je na domalom prstu leve ruke. Nošenje burme na ovaj način imalo je posebnu simboliku: verovalo se da je vena u domalom prstu direktno povezana sa srcem. 

Ovaj običaj je bio paganski sve do 13. veka, kada ga Hrišćani prihvataju. Nakon toga nastaje i osnovna razlika: gde se nosi burma kod pravoslavaca, a gde kod katolika, odnosno  na kojoj ruci se nosi burma. Ovaj komad nakita postao je simbol povezanosti dve osobe, dok su u početku burme nosile samo žene.

Tokom 16. i 17. veka prvi put se pojavljuju burme koje su išle u paru, tada su verenici nosili svoj deo povezanog prstenja, da bi na dan venčanja mladoženja stavio svoj prsten na mladinu ruku i na taj način označio početak bračne zajednice. U ovom periodu nastaju srebrne brume ukrašene na upečatljive načine.

Tek se u 19. veku prvi put izrađuju burme od zlata, a tokom 20. veka muškarci počinju da nose burme  i tada nastaje tradicija koja nam je i danas poznata: muškarac ženi poklanja verenički prsten, a potom na dan venčanja jedno drugom daruju istovetne burme, koje posle toga oboje nose na domalom prstu, kao simbol bračne zajednice. 

dve burme od žutog zlata na šarenoj podlozi

Gde se nosi burma, a gde drugi komadi nakita?

Simbolika povezanosti sa voljenom osobom se kroz istoriju izražavala nošenjem burme, ali i drugih komada nakita. 

Primera radi, u kolonijalizovanoj Americi mladoženja je mladi poklanjao naprstak, jer se verovalo da prstenje nema veliki značaj. Žene su ipak tokom vremena skidale naprstak i stavljale prsten želeći da ovim komadom nakita ozvaniče svoju ljubav.

Indijska i afrička civilizacija se takođe umnogome razlikuju od zapadne, pa tako hindusi nose venčano prstenje na nožnim prstima, dok se negde poklanjaju i gvozdene narukvice. 

Na kom prstu se nosi burma i zašto?

U nekim kulturama, tokom istorije, burme su se nosile na palčevima, dok se u ranom hrišćanstvu burma nosila na srednjem prstu. 

Ipak, običaj da se prsten nosi na domalom prstu, što je i danas ostalo kao tradicija, datira još od drevnih Egipćana i starih Rimljana. Naime, oni su verovali da kroz domali prst prolazi “vena ljubavi” koja je povezana sa srcem. 

Ipak, vremenom su naučnici dokazali da je ova teorija netačna, ali se tradicija nošenja burme na domalom prstu zadržala. Smatra se da je glavni razlog za to činjenica da se plemeniti metali, poput žutog i belog zlata od kojih se burma izrađuje, najmanje habaju na ovom prstu – jer ovaj prst nije često u dodiru sa predmetima. 

Ova logika takođe odgovara i činjenici da se u većini zemalja, burma nosi na levoj ruci, s obzirom da su ljudi mahom desnoruki, te levu ruku manje koriste i samim tim smanjuju šanse da se prsten ošteti. 

dve burme od žutog zlata u ruci mlade

Nošenje burme u Srbiji – na kojoj ruci se nosi burma? 

Jedna od ključnih razlika u nošenju burme među različitim kulturama, jeste i to na kojoj će se ruci nositi. Srbija se vodi pravoslavnim običajem nošenja burme na domalom prstu desne ruke. 

Tradicija nalaže da momak zaprosi devojku vereničkim prstenom koji se stavlja na desnu ruku kako bi “čuvao mesto” za burmu. Nakon venčanja, burma ostaje na domalom prstu desne ruke, dok se verenički prsten prebacuje na domali prst leve ruke. 

Deo naše tradicije je takođe i da kum bude zadužen za kupovinu burme za mladence, međutim, ovaj običaj je u savremenom dobu sve manje zastupljen s obzirom na to da sve veći broj mladenaca želi da odabere prstenje koje će nositi do kraja života. 

Na kojoj se ruci nosi burma u drugim zemljama? 

Kada je reč o većini katoličkih zemalja odgovor na pitanje na kojoj se ruci nosi burma, glasi: na levoj. To je slučaj u gotovo svim zemljama Evrope, ali i u SAD-u, Južnoj Americi, kao i u mnogim državama u Aziji. 

Religija ima veliki uticaj na formiranje običaja, što je slučaj i kada je u pitanju nošenje burme, pa tako muslimani burmu nose na desnoj ruci, verujući da je ova ruka čistija, s obzirom da se njom jede i rukuje. 

Jevrejski običaji nalažu da se tokom same ceremonije venčanja burma stavlja na desnu ruku, ali da se potom prebacuje i nosi na levoj ruci. 

Kao što je navedeno, nošenje burmi kakvo danas poznajemo predstavlja skup običaja i verovanja čiji koreni dosežu daleko u prošlost. Bez obzira na sve navedene razloge, jedno je isto za sve – nošenje burme je simboličan način da se obeleži “pripadanje” bračnoj zajednici i blistavi podsetnik na ljubav i emocije koje gajite u zajedničkom odnosu. 

Vaš simbol večne ljubavi pronađite u Magioni juvelirnici. Pogledajte našu ponudu pažljivo kreiranih burmi, i odaberite komad nakita koji će krasiti vašu ruku, ali i vaš brak.