Njegovo veličanstvo – smaragd

Njegovo veličanstvo – smaragd

Kada kažemo smaragd pomislimo na nešto posebno i jedinstveno. Zajedno sa rubinima i safirima, smaragd čini sveto trojstvo prirode. Njegova zelena boja oduvek je magnetski privlačila, a legenda kaže da ni jedan muškarac nije mogao da ostane ravnodušan na damu sa smaragdima. On je simbol vere, ljubaznosti i dobrote. U drevna vremena smaragde su prodavali kao lek za mnoge vrste bolesti, a verovalo se da utiču na plodnost i požudu kod žena.

Istorija i poreklo smaragda

Smaragdi su bili omiljeni ukras kraljevskih kruna i odeće aristokratije mnogih civilizacija. Rimljanima je služio kao simbol duhovnog mira. Važna nalazišta ovog dragulja su u Brazilu, Kolumbiji, Tanzaniji, Madagaskaru… Ipak, kolumbijski smaragdi su najcenjeniji zbog jasnoće. Prirodni smaragdi sadrže različite nepravilnosti, odnosno inkluzije. One se javljaju u formi tankih igli ili vlakna minerala prilikom formiranja. Na osnovu tih nepravilnosti unutar kamena lako možemo razlikovati prirodan smaragd od drugih sličnih kamenja.

Održavanje nakita sa smaragdima

Smaragdi su veoma pogodni dragulji za izradu nakita od dragog kamenja. Odlično se uklapaju uz dizajn koji dozvoljava lakše probijanje svetlosti kroz kamen i na taj način se povećava prozračnost. Međutim, smaragd je osetljiv na pritisak i kućnu hemiju. Iako je jedan od tvrđih dragulja, neophodno je pažljivo održavanje zbog svog prirodnog i nepravilnog formiranja. Preporučuje se da nakit sa smaragdima držite odvojeno od drugog kamenja.

U salonu nakita Magioni pronaći ćete veliki izbor ogrlica, minđuša i prstenja koje krasi smaragd, a uz dijamante, može biti savršena kombinacija.