Kako se nosi verenički prsten i zašto postoje pravila?

Verenički prsten sa dijamantom u kutijici

Darivanjem vereničkog prstenja obećavate voljenoj osobi da ćete joj biti verni, a kada na red dođe važan trenutak prosidbe, mnogi parovi se pitaju – Na kojoj ruci se nosi verenički prsten, ali i na koji prst se stavlja verenički prsten. 

Odgovori na ova pitanja kriju se u tradiciji dugoj nekoliko vekova, a u nastavku teksta ćemo vam predočiti zanimljivu priču o nošenju vereničkog prstenja u Srbiji, ali i svetu.

Simbolika i istorija vereničkog prstena – Zašto se nosi verenički prsten

Sve do 19. veka, svuda u svetu postojao je samo jedan prsten koji je muškarac darivao ženi. Ovaj prsten predstavljao je neraskidivnost, vezivanje i reprezentovao je vernost. Može se reći da je simbolika nošenja vereničkog prstena ostala ista, a način nošenja se razlikuje u zavisnosti od tradicije i kulture određenog naroda. 

Pomenućemo interesantne istorijske segmente i priče, te ćemo se približiti odgovoru na večitu dilemu – na kojoj ruci se nosi verenički prsten i kako je to bilo nekada, a kako je sada

Kao što smo pomenuli, ovaj prsten se tokom istorije poistovećivao sa burmom i u tom periodu važilo je pravilo da se verenički prsten nosi na levoj ruci, a posle venčanja se stavlja na desnu. 

Istorija prstena kao simbola braka i uspostavljanja neraskidivnog odnosa muškarca i žene potiče još iz perioda starih Egipćana, ali prvi pravi verenički prsten pojavljuje se 1477. godine. 

Prvi prsten za veridbu svojoj budućoj ženi darivao je Maksimilijan Austrijski u 15. veku. Veličanstveni dijamantski prsten koji je njegova buduća supruga, Marija od Burgundije, nosila na levoj ruci, simbolisao je večnost, a ova tradicija se u mnogim kulturama i danas održala. Muškarci u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi svojim budućim suprugama daruju isključivo dijamantsko prstenje

Muška i ženska ruka i verenički prsten

Pomenućemo i jednu interesantnu srednjovekovnu priču koja se vezuje za Puritance (protestanti iz 16. veka) koji su se protivili tada već oformljenoj tradiciji darivanja vereničkog prstenja. Naime, Puritanci su odbacivali ove simbole, te je devojka dobijala naprstak kako bi vredno šila do dana udaje. Toga dana se seče kapica naprska, a metalni obruč koji ostaje služio bi kao burma. 

Tradicija kod nas – Na kojoj ruci se nosi verenički prsten u Srbiji

Naša zemlja ima dugu, zanimljivu istoriju i tradiciju. Običaji koji se vezuju za venčanje, ali i sam čin prosidbe i veridbe razlikuju se u zavisnosti od predela Srbije, te gotovo da možemo reći da svaka regija ima svoj običaj. 

Međutim, ako se pitate na kojoj ruci se nosi verenički prsten u Srbiji, kao i na koji prst se stavlja verenički prsten, u koji god kraj naše zemlje da zađete, odgovor je isti – domali prst desne ruke. 

SImbolika običaja je više nego interesntna, te ovaj komad nakita čuva mesto burmi do datuma venčanja, kada se on stavlja na levu ruku, a njegovo mesto zauzima burma. 

U trenutku kada treba da se stavi burma, postoje izvezna razilaženja običaja, te nailazimo na varijacije u nošenju burme i vereničkog prstenja. Burma se može staviti preko vereničkog prstena, ili se on može prebaciti na levu ruku, a njegovo mesto zauzima burma. 

Ne postoji uvreženo mišljenje zašto se verenički prsten nosi na desnoj ruci, ali ovaj običaj možemo povezati sa pravoslavnom verom, odnosno hrišćanskim uverenjima. Naime, pojedina hrišćanska verovanja predstavljaju levu polovinu tela kao negativnu i lošu (čak i đavolsku), dok desna strana predstavlja čistinu i pozitivnost i na ovoj strani se nalazi anđeo čuvar. 

Prikaz ženske ruke na kojoj se vidi verenički prsten

Upravo iz tog razloga se na desnu ruku stavlja vereničko prstenje, ali i burme koje su mnogo značajnije u pravoslavlju. 

Pravila nošenja vereničkog prstenja u Evropi i svetu – kako se nosi vereničko prstenje širom sveta

Dok se tradicija nošenja vereničkog prstenja u Srbiji zasniva većinom na verskim običajima, u svetu osim vere postoji nešto drugačija pozadina iza pitanja na kojoj se ruci nosi verenički prsten. 

U određenim zemljama Evrope, burma i verenički prsten su zapravo isti komad nakita, s tim da se nakon venčanja na prsten gravira datum venčanja i on se premešta na drugu ruku. 

U mnogim zemljama zapadne Evrope gde su stanovnici pretežno katoličke vere, ovaj komad nakita svoje mesto pronalazi na domalom prstu leve ruke. Ovo pravilo može se vezati za tradiciju starih Rimljana koji su smatrali da kroz levu ruku, tačnije kroz domali prst leve ruke prolazi tzv. vena amoris. 

Vena amoris ili vena ljubavi se po njihovom verovanju kreće od prsta direktno do srca, što sa naučne strane nije istinito, ali složićete se da je simbolika izuzetno romantična i zanimljiva. 

Treba pomenuti i druge zemlje u svetu, u kojima ne važi ovo pravilo nošenja vereničkog prstenja, te u tom smislu ne možemo dati globalno viđenje i jedinstven način nošenja vereničkog prstena. Primera radi, u Indiji se leva ruka smatra nečistom, te se i u ovoj zemlji verenički prsten nosi na desnoj ruci. 

Kako nošenje vereničkog prstena izgleda u praksi?

Iako tradicija nalaže jedno, te kada je reč o dilemi na kojoj ruci se nosi prsten pravoslavci posežu za verskim pravilima, veliki broj žena nosi verenički prsten onako kako im je najpraktičnije. 

Na dan venčanja mnoge mlade skinu  ovaj prsten i više ga ne nose, a njegovo mesto menja burma. U tom smislu treba pomenuti da ne postoji tačno pravilo koje će vam reći šta se dešava sa vereničkim prstenom nakon venčanja. Na mladoj je da izabere da li joj se dopada kako izgledaju verenički prsten i burma u kombinaciji, te napravi najbolji raspored nakita na prstima. 

Na kraju možemo zaključiti da je istorijat, tradicija i simbolika nošenja vereničkog prstena posve interesantna, a da je izbor nošenja samo vaš i da je najvažnije ono što sam nakit predstavlja – večnu ljubav, vernost i istrajnost. 

U juvelirnici Magioni možete pronaći veliki izbor vereničkog prstenja koji će svojim luksuzom i sjajem krasiti ruke buduće mlade. Prefinjeni komadi od belog ili žutog zlata sa najlepšim dragim kamenjem i večnim dijamantima su pravi izbor za jedan ovakav komad nakita koji reprezentuje bezgraničnu ljubav.